انواع وثیقه برای دادگاه
یکی از است که مقام قضایی برای صادر می کند تا بتواند تا قبل از زمان دادگاه آزاد باشد اما به این شرط که هر زمان مرجع قضایی لازم دانست در دادگاه حاضر شود . قرار وثیقه یکی از شدیدترن قرارهای کیفری است زیرا بر اساس آن مالی را به عنوان وثیقه در اختیار خود می گیرد . وثیقه را هم خود متهم و هم شخص ثالث دیگر می توانند پرداخت کنند . پرداخت وثیقه تابع شرایطی است یعنی مالی که برای وثیقه داده می شود باید شرایط به خصوصی داشته باشد . علاوه بر این تعیین میزان وثیقه هم مهم است که باید به آن توجه شود . از این رو در این مقاله به بررسی اموالی که می توانند وثیقه آزادی قرار بگیرند و تعیین میزان وثیقه می پردازیم .
اموالی که می توانند وثیقه آزادی قرار بگیرند
در میان نام برده شده در بالا آنچه بیش از همه مورد قبول دادگاه است مال غیر منقول است . زیرا دادن وجه نقد به عنوان وثیقه معمولا موجب آسیب اقتصادی به افراد می شود یا اینکه ضمانت نامه های بانکی کارمزد بالایی دارند و معمولا کمتر به عنوان وثیقه از آنها استفاده می شود . مال منقول نیز می تواند وثیقه باشد اما چون در وثیقه مال باید به طور کامل به توقیف مقام قضایی در آید ، نگهداری این اموال برای مرجع قضایی راحت نیست . بنا به دلایل گفته شده آنچه بیش از همه به مورد پذیرش مرجع قضایی قرار می گیرد ، مال غیر منقول است به این ترتیب که سند مالکیت به مرجع قضایی ارائه می شود .
مرجع قضایی به اداره ثبت اسناد و املاک اعلام توقیف می کند تا مال قابلیت نقل و انتقالات بعدی را از دست بدهد .
تعیین میزان وثیقه
در تعیین میزان وثیقه باید به این نکته مهم توجه کرد که یکی از اهداف صدور وثیقه جبران خسارتی که به قربانی وارد شده است . به همین دلیل میزان نفقه نباید از مقدار خسارتی که به بزه دیده وارد شده است کمتر باشد . برای این کار کارشناس رسمی دادگستری مال مورد وثیقه را تعیین ارزش می کند و در صورتی که مال مورد وثیقه ارزش مالی مورد نظر را داشته باشد ، آن را به عنوان وثیقه می پذیرد .
در صورتی که متهم در مواعد ضروری بدون عذر موجه در مرجع قضایی حضور نیابد ، مال مورد وثیقه ضبط می شود . البته گاهی پیش می آید که بهای مال مورد وثیقه بیشتر از خسارت است که در این حالت مقدار مازاد بعد از ضبط مال پرداخت می شود .
قرار وثیقه از قرارهای تامین کیفری است که در ازای آزادی متهم وثیقه ای مانند وجه نقد ، ضمانت نامه بانکی یا مال منقول و غیر منقول گذاشته می شود و متهم پس از گذاردن قرار وثیقه تعهد می کند که هر زمانی که دادگاه صلاح دانست در مراجع قضایی حضور پیدا کرده و اگر متهم از حضور در مرجع قضایی ممانعت کند وثیقه به نفع دولت ضبط خواهد شد.
حال در مورد این قرار کیفری سوالاتی پیش می آید از جمله اینکه انواع قرار وثیقه چیست؟ آیا می توان به قرار وثیقه اعتراض کرد؟ به این سوالات در این مقاله پاسخ داده شده است، پس در ادامه با محبوبه حجتیان همراه باشید.
انواع قرار وثیقه کیفری در دادگاه و دادسرا
1- وجه نقد
متهم یا شخص ثالث می تواند به میزانی که مقام قضایی بعنوان وثیقه تعیین می کند وجه نقد رایج را به حساب صندوق دادگستری واریز کند.
2- ضمانت نامه بانکی
با صدور ضمانت نامه بانکی ، بانک متعهد می گردد که چنانچه متعهد نتواند تعهدات موضوع ضمانت نامه را در موعد مقرر پرداخت نماید و یا از انجام درست تعهدات خود که در قرارداد ذکر شده خودداری نماید به محض اعلام دادسرا یا دادگاه ، بانک موظف است مبلغ قید شده در ضمانتنامه که وجه الضمان گفته می شود را تسلیم دادگاه نماید.
3- مال منقول
اموالی که امکان حمل و نقل و جابجایی آنها وجود دارد مانند اتومبیل و موتورسیکلت را که به آنها مال منقول می گویند، می توان به عنوان وثیقه معرفی کرد، به شرطی که ارزش آن از مبلغ تعیین شده توسط مقام قضایی کمتر نباشد. در این صورت بعد از دریافت مدارک خودرو و احراز مالکیت دستور توقیف خودرو صادر می شود و به پارکینگ های مجاز با مسئولیت وثیقه گذار معرفی می گردد و قبض پارکینگ در پرونده نگهداری شده و قرار قبولی وثیقه صادر می گردد .
4- اموال غیر منقول
اگر وثیقه شامل زمین ، ملک ، مغازه یا آپارتمان باشد ابتدا کارشناس ارزیابی نسبت به تعیین ارزش آن اقدام نموده و اگر ارزش آن از مبلغ تعیین شده برای وثیقه کمتر نباشد بعنوان وثیقه مورد قبول واقع شده و مراتب توقیف ملک اعلام می گردد و به اداره ثبت اسناد اعلام می شود تا پس از تایید و احراز مالکیت ملک نسبت به توقیف و منع نقل و انتقال آن اقدام شود.
مقاله پیشنهادی:
موارد رفع اثر از قرار وثیقه
- وثیقه گذار می تواند در هر مرحله ای از دادرسی با تحویل متهم به مرجع قضایی آزادی وثیقه خود را طلب نماید و مرجع مزبور هم بایستی بلافاصله نسبت به آزادی وثیقه اقدام نماید.
- اگر از متهم رفع اتهام شود یا پرونده مختومه اعلام شود، وثیقه به صاحب آن مسترد خواهد شد.
- اگر متهم در موعدهای تعیین شده حاضر شده باشد به محض شروع اجرای حکم یا تعلیق اجرای مجازات ، قرار تامین ملغی شده و وثیقه مسترد خواهد شد.
موارد ضبط وثیقه
- اگر متهم در مواقعی که حضورش در مرجع قضایی الزامی بوده بدون عذر موجهی حاضر نگردد وثیقه او ضبط خواهد شد.
- اگر شخص ثالثی کفالت متهم را به عهده گرفته و به جای او وثیقه سپرده است اگر متهم در مواقع لازم در مراجع قضایی حاضر نشود اخطار می گیرد تا ظرف 20 روز متهم را تحویل مرجع قضایی نماید و در صورت عدم انجام این کار وثیقه او ضبط خواهد شد.
و حال باید دید عذر موجه شامل چه مواردی می شود؟
- بیمار شدن متهم یا بیماری سخت همسر، اولاد یا والدین او که مانع از حضورش شود.
- دیر رسیدن یا نرسیدن احضاریه به دست متهم
- فوت همسر یا یکی از نزدیکان تا درجه سوم از طبقه دوم
- توقیف یا در حبس بودن متهم
- بروز حوادثی نظیر سیل و زلزله که موجب عدم امکان تردد شود .
- ابتلا متهم به بیماری های واگیردار
- و سایر مواردی که به تشخیص بازپرس عرفا عذر موجه حساب می شود .
پیشنهاد می کنیم مطالعه مقاله را از دست ندهید.
آیا متهم یا محکوم علیه می تواند به قرار وثیقه اعتراض کند؟
طبقه ماده 235 قانون آیین دادرسی کیفری اگر قرار وثیقه برخلاف مقررات و شرایط قانونی صادر شده باشد محکوم علیه می تواند به آن اعتراض کند. تیم حقوقی ما با تکیه بر سالها تجربه در امر تامین سند ، توانایی آن را داشته که کلیه فرایند تامین و اجاره سند برای دادگاه مورد نیازتان را توسط وکیل پایه یک و بصورت کاملا اصولی و بدون حاشیه انجام دهد.
آیا متهم یا محکوم علیه می تواند نوع وثیقه را معین کند؟
با توجه به انواع وثیقه که درباره آن توضیح داده شد، تعیین نوع وثیقه با خود متهم است و براساس مالی که به صورت منقول و غیر منقول دارد یا سپرده و ضمانت نامه بانکی می تواند یکی را به مرجع قضایی بخ عنوان وثیقه معرفی کند.
مهلت اعتراض به قرار وثیقه چند روز است؟
پس از صدور قرار وثیقه محکوم علیه یا متهم می تواند ظرف مدت 10 روز از زمان ابلاغ آن نسبت به اصل قرار منتهی به بازداشت و یا عدم پذیرش وثیقه اعتراض کند.
اگر متهم نتواند وثیقه ای را به مرجع قضایی معرفی کند، تکلیف چیست؟
اگر متهم وثیقه نداشته باشد و یا کسی را نتواند به عنوان وثیقه گذار پیدا کند تا زمان معرفی وثیقه بایستی به بازداشتگاه منتقل شود. لازم به ذکر است که در زمینه تهیه وثیقه افراد باید مواظب کلاهبرداران باشند تا در دام آنها گرفتار نشوند؛ زیرا یکسری از افراد به عنوان وثیقه گذار وجود دارند که
قرار وثیقه یکی از انواع قرارهای تامین است که در برخی موارد، به عنوان ابزاری برای تأمین جبران زیان مالی و بازگشت متهم به دادگاه، صادر میشود. این نوع قرار، بهطور خاص در مواردی که جرم مرتکب شده دارای جنبه مالی باشد، به کار میرود. با صدور قرار وثیقه، متهم میتواند با تودیع و ضمانت وثیقه، مشروط به آزادی شود. وثیقهگذار میتواند خود متهم یا شخص ثالث باشد.
قانون گذار در قانون آیین دادرسی کیفری، حقوق متهم و شاکی را مورد حمایت قرار داده و ابزارهای تامین حقوق آنها را برای مبارزه با تبعات جرم پیشبینی کرده است. قرار وثیقه، بهعنوان یکی از این ابزارها، میتواند بهعنوان قرار التزام به حضور با تعیین وجه التزام و یا التزام به عدم خروج از حوزه قضائی با قول شرف نیز صادر شود.
یکی از مهمترین انواع قرارهای تامین، قرار اخذ وثیقه است که شامل انواع مختلفی از وثایق و تضامین مالی میشود، از جمله وجه نقد، ضمانتنامه بانکی و مال منقول یا غیرمنقول. در برخی شرایط، عدم رعایت تشریفات پس از آزادی به قید وثیقه، میتواند منجر به ضبط وثیقه شود، بنابراین آگاهی از قواعد و مقررات این نوع قرارها بسیار ضروری است.