الگوی جوما در استقلال کیست!
سرانجام خرید مسعود جمعه مهاجم کنیایی استقلال رسمی شد تا مهاجم سابق الفیصلی عربستان و تیم ملی کنیا اولین خرید پیتسو موسیمانه در فوتبال ایران باشد.
جالب اینجاست که مهاجم 28 ساله قدبلند آبی ها به چهاردهمین بازیکن آفریقایی و همچنین اولین کنیایی تاریخ استقلال تبدیل شده است. به همین دلیل بد نیست عملکرد سیزده بازیکن سابق آبی پوش پایتخت که نماینده قاره آفریقا در این تیم بودند را مرور کنیم. بازیکنانی که برخی از آنها خاطرات خوبی از خود به جای گذاشتند و برخی دیگر با کمترین تاثیر ممکن برای همیشه ایران را ترک کردند.
1- لئوناردو کوئیکه – کامرون
کویکه کامرون اولین آفریقایی تاریخ استقلال است که برخلاف اسمش سرعت چندانی نداشت و نتوانست خودش را وقف شرایط فوتبال ایران کند.
او قبل از شروع فصل 1394-1394 به استقلال پیوست اما تنها 8 بار برای آبی پوشان به میدان رفت و یک پاس گل تنها نقطه عطف دوران حرفه ای او در استقلال بود.
2- Jacques Ellong Ellong – کامرون
پنج سال از حضور کویکه در استقلال گذشت تا اینکه پرویز مظلومی ناگهان دومین یاغی خارجی تاریخ را در پاییز 2010 فاش کرد. این بازیکن کسی نیست جز ژاک الانگ الانگ هافبک دفاعی سابق کامرونی پرسپولیس و سپاهان که از پیکان به استقلال رفت. .
الانگ الانگ تنها 6 بار با پیراهن آبی فرصت حضور در زمین را داشت و در نهایت در پایان فصل برای همیشه ایران را ترک کرد. او از سال 2006 تا 2010 نیز شش بازی بین المللی با پیراهن کامرون انجام داد.
3- Boubaker Kebe – بورکینافاسو
یک سال درخشش در پیراهن داماش گیلان کافی بود تا امیر قلعه نویی راضی به جذب مهاجم بورکینافاسو شود تا مشکلات خط حمله استقلال در لیگ سیزدهم حل شود.
اوضاع برای این مهاجم جنجالی استقلال خوب پیش نرفت و او در پایان فصل پس از انجام 14 بازی و به ثمر رساندن 3 گل از تیم قلانوی جدا شد. در سال 2022 کبه با پوشیدن پیراهن تیم های محلی فرانسه برای همیشه از فوتبال خداحافظی کرد.
4- عادل شیحی – مراکش
پرویز مظلومی پس از تست چند هافبک در تمرین استقلال بالاخره هافبک مراکشی سابق فولام و کلن را برای حل مشکل خلاقیت در خط هافبک استقلال انتخاب کرد.
بازیکنی که روند خوبی را با پیراهن استقلال آغاز کرد اما مصدومیت نابهنگام در دقایق ابتدایی دربی 82 باعث شد تا روزهای خوب کوتاه مدت شیحی در استقلال به پایان برسد و او در نهایت تنها 5 بازی انجام داد و یک پاس گل در این تیم ثبت کرد. پایان فصل به ایران رفت.
5- مامه تیام – سنگال
گل سرسبد آفریقایی ها در تاریخ استقلال بدون شک مامه تیام است که هواداران آبی اش همچنان حسرت جدایی غیرمنتظره و زودهنگام او را پس از 6 سال می گذرانند.
بازیکنی که در زمستان 2016 با وینفرد شفر آلمانی وسواس داشت و از اولین دقایق حضورش در تیم آبی نشان داد که رزومه خوبش در سری آ کاملاً با عملکردش در زمین مطابقت دارد.
تیام در طول نیم فصل حضور در استقلال 13 بار در تمامی رقابت ها به میدان رفت و با زدن 12 گل به یکی از زهرآگین ترین مهاجمان خارجی تاریخ فوتبال ایران تبدیل شد. مهاجمی که درخششش کم رنگ نشده و این روزها با پیراهن ایوب اسپور در لیگ ترکیه گل می زند.
6- الحاجی گورو – نیجریه
جدایی زودهنگام این تیم باعث شد تا در تابستان 1396 یکی از بی کیفیت ترین بازیکنان خارجی استقلال از استقلال بیاید.گرو که با حواشی فراوان از لیگ سوئد به تیم شفر پیوست تنها نیم فصل در فوتبال ایران دوام آورد و به موفقیت هایی دست یافت. به جز گلزنی از روی نقطه پنالتی هیچ شاهکاری در پیراهن شماره 9 استقلال وجود ندارد. او این روزها فوتبالش را در لیگ اندونزی دنبال می کند.
7- گادوین مبدا – نیجریه
منشا پس از هوار ملامحمد و الانگ الانگ سومین یاغی خارجی شد که مانند دو بازیکن دیگر ابتدا پیراهن پرسپولیس و سپس استقلال را بر تن کرد.
شرایط این مهاجم نیجریه ای در استقلال برخلاف پرسپولیس خوب پیش نرفت و با انجام تنها 12 بازی و زدن یک گل در پایان فصل هجدهم از این تیم جدا شد. تنها گل او برای استقلال در جریان پیروزی 3-1 شاگردان وینفرد شفر مقابل فولاد در اهواز با ضربه پای راست زیبای او به ثمر رسید.
8- آیاندا پاتوسی – آفریقای جنوبی
بیخود نبود که مدیران استقلال مذاکرات زیادی با باشگاه کیپ تاون برای جذب پاتوسی داشتند. هافبک طراحی که با پاس های خطرناکش در استقلال گل های زیادی برای مهاجمان به ثمر رساند و با زدن 4 گل یک نیم فصل رویایی را در پیراهن آبی تکمیل کرد.
ماندن پاتوسی در استقلال هم مانند بسیاری دیگر از خارجی های این تیم یک نیم فصل بیشتر طول نکشید و پس از جدایی از آبی پوشان پایتخت در پایان لیگ هجدهم به همراهی به بن یاس امارات رفت. با وینیفرد شفر قبل از سرمربی پیتسو موسیمانه او تنها چهره آفریقای جنوبی در تاریخ استقلال به حساب می آمد.
9- Isma Goncalos – گینه بیسائو
او با رزومه ای از افتخارات چندین ساله در لیگ فرانسه راهی استقلال شد اما نتوانست خاطرات درخشان مامه تیام را در ذهن هواداران استقلال تداعی کند.
اسما که مشخصا با مشکل اضافه وزن دست و پنجه نرم می کرد در نیم فصل دوم لیگ هجدهم از پاختاکور به استقلال پیوست اما در 12 بازی تنها 3 گل به ثمر رساند و برای همیشه ایران را ترک کرد. آخرین تجربه او در لیگ اندونزی در فصل 2022-23 است.
10- شیخ دیابات – مالی
برترین گلزن خارجی تاریخ استقلال با 27 گل در تابستان 2018 با آندره آ استراماچونی با سابقه درخشان در لیگ یک فرانسه به استقلال پیوست و در همان اولین فصل حضورش با 15 گل آقای گل لیگ شد. .
بزرگترین مشکل شیخ مصدومیت های پیاپی و تاخیرهای مکرر او در راه بازگشت به ایران بود که در نهایت باعث نارضایتی فرهاد مجیدی از مهاجم بلند قامت مالی شد و او در پایان لیگ بیستم استقلال را به مقصد غرافه ترک کرد. با اینکه یک سال بعد به پرسپولیس پیوست اما هرگز نتوانست روزهای پرافتخار خود با پیراهن استقلال را در جمع شاگردان یحیی گل محمدی تکرار کند و پرونده حضور او در فوتبال ایران برای همیشه بسته شد.
11- رودی جستد – بنین
جستد با تجربه بازی در چمپیونشیپ انگلیس و لیگ برتر به ایران رفت و اگرچه در گلزنی چندان موفق نبود اما برتری او در توپ های هوایی و همچنین موقعیت یابی برای سایر مهاجمان او را به یکی از ارکان اصلی تبدیل کرد. استقلال در راه قهرمانی بدون او در لیگ بیست و یکم شکست خورد.
با این حال نقطه عطف زندگی جسد در استقلال شکستن رکورد گلزنی توسط بازیکنان خارجی استقلال در تاریخ دربی بود. چرا که او با ضربه سر استثنایی خود توانست گل تساوی شاگردان مجیدی را در شهرورد 96 وارد دروازه احمد گوهری کند تا اختلاف شش امتیازی دو تیم بالای جدول حفظ شود.
12- دیدیه آندونگ – گابن
انصافا او یکی از بهترین بازیکنان استقلال در فصل جاری است و بعد از سیدحسین حسینی بیشترین دقایق بازی را در بین همه بازیکنان دارد.
آندونگ در تابستان امسال نیز مانند بسیاری از خارجی های سابق با مشکلات فراوانی راهی استقلال شد و با کیفیت بالای خود نشان داد که ارزش داشت هواداران را برای آمدنش به ایران معطل کند. او در تیم های مطرح فرانسوی مانند لوریان گونگهام و دیژون و البته ساندرلند و برنتفورد انگلیس بازی کرده است.
13- گائل کاکوتا – کنگو
او را بی شک باید یکی از مطرح ترین خارجی های تاریخ استقلال و البته فوتبال ایران نامید. ستاره کنگویی که سابقه بازی در تیم های قدرتمند اروپایی مانند چلسی لاتزیو سویا و رایووایکانو را در کارنامه دارد به استقلال پیوست تا با خلاقیت همیشگی خود مشکلات استقلال را در خط حمله حل کند.
اگرچه کاکوتا تا اینجای فصل به دلیل مصدومیت های پیاپی فرصتی برای اثبات خود در فوتبال ایران پیدا نکرده است اما آمادگی بالای او می تواند گلزنی مهاجمان استقلال را آسان کند.
14- مسعود جمعه – کنیا
او اکنون چهاردهمین نماینده آفریقا در تیم استقلال است و آبی پوشان منتظر هستند تا هر چه زودتر از او با پیراهن تیم محبوبشان رونمایی شود.
بازیکنی که رزومه اش به اندازه برخی آفریقایی های سابق نیست اما تجربه حضور با بازیکنان خارجی نشان داده است که رزومه درخشان به تنهایی نمی تواند دلیل موفقیت ستاره های غیر ایرانی در فوتبال کشورمان باشد. علاوه بر این او اکنون پس از کوئیکه کبه تیام گیرو منشا اسما دیاباته و جستد نهمین مهاجم آفریقایی استقلال است و باید کار سنگین حل مشکل گلزنی در خط حمله را به دوش بکشد.