ابراهیم فیاض: ترامپ دنبال فروپاشی اتحادیه اروپا است/مشخص نیست مسیح چطور چشم آبی شد؟
“هنوز مشخص نیست که چگونه مسیح از یک فرد خاورمیانه ای گندمگون به یک مسیح موتالای چشم آبی تبدیل شده است؟ این نژاد سفید به دلیل مسیحیت برای خود قداست ایجاد کرده است. متأسفانه ما از این مشکلات آگاه نیستیم. در حالی که روز به روز در توسعه جهانی جدی تر می شود.”
به گزارش یومیر دکتر ابراهیم فیاض موضوعات مختلف از جمله پیام تبریک اخیر دونالد ترامپ به مناسبت الحاق کانادا به آمریکا موضوع سوریه در گفتگو با آرمان میلی. حتما زیر را بخوانید:
دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا در پیام کریسمس خود مزایای پیوستن کانادا به ایالات متحده را تشریح کرد و وعده داد که مالیات ها تا 60 درصد کاهش می یابد تجارت آنها بلافاصله دو برابر خواهد شد و وضعیت آنها بهتر از هر کشور دیگری خواهد بود. آنها از نظر نظامی در جهان محافظت خواهند شد.
رئیس جمهور منتخب همچنین به مردم گرینلند که ایالات متحده برای اهداف امنیت ملی خود به آن نیاز دارد و می خواهد ایالات متحده در آنجا باشد تبریک گفت. ترامپ در ادامه صحبت های توسعه طلبانه خود پیشتر اعلام کرده بود که ایالات متحده منافع قابل توجهی در بهره برداری ایمن کارآمد و قابل اعتماد کانال پاناما دارد و اجازه نخواهد داد این کانال به دست افراد نادرست بیفتد. ترامپ ادامه داد: این کانال تنها به نشانه همکاری آمریکا و پاناما در اختیار این کشور قرار گرفت و اگر اصول اخلاقی و قانونی این رفتار بزرگوارانه رعایت نشود سریع و بدون تردید خواستار بازگشت پاناما خواهیم شد. کانال به ایالات متحده این سخنان نشان می دهد که ترامپ در معادلات جهانی به دنبال اهداف جدیدی است که با گذشته متفاوت خواهد بود. دونالد ترامپ اتحادیه اروپا را تهدید کرده است که اگر واردات نفت و گاز از آمریکا را افزایش ندهد تعرفه های سنگینی بر صادرات اتحادیه اروپا اعمال خواهد کرد. ترامپ همچنین در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: به اتحادیه اروپا گفتم که کسری فوق العاده خود را با آمریکا با خرید انبوه نفت و گاز ما جبران کند یا تعرفه ها خواهد آمد. «آرمان ملی» با دکتر ابراهیم فیاض مصاحبه کرد. جامعه شناس و استاد دانشگاه تهران به تحلیل و بررسی این موضوعات می پردازد که در ادامه می خوانید.
* ترامپ در پیام کریسمس خود مزایای پیوستن کانادا به ایالات متحده را تشریح کرد و وعده داد که مالیات ها در آنجا 60 درصد کاهش خواهد یافت. آیا ترامپ می خواهد کانادا را به آمریکا ملحق کند؟ در واقع چه هدفی دارد؟
ما هنوز در فضای قرن بیستم زندگی می کنیم و باور نداریم که در قرن بیست و یکم هستیم. قرن بیستم با صنعت و مکانیک آغاز شد در حالی که مختصات قرن بیست و یکم با صنعت دیجیتال و هوش مصنوعی مرتبط است. اتفاق مهم دیگری که رخ داده این است که صنعت دیجیتال با اقتصاد گره خورده است. این در حالی است که در قرن بیستم فناوری دیجیتال نمی توانست به یک صنعت تعیین کننده تبدیل شود و بیشتر شبیه آنالوگ بود. این وضعیت در جنگ ها نیز خود را به خوبی نشان داد. به عنوان مثال در پایان قرن بیستم در جنگ خلیج فارس و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی ظاهر شد. در این میان امروز وارد دنیای هوش مصنوعی شده ایم که با پردازش حافظه بسیاری از معادلات اقتصادی و اجتماعی را تغییر داده است. در شرایط فعلی هوش مصنوعی در حال ورود به اقتصاد است و اگر این اتفاق بیفتد دوران هوش مصنوعی یا عصر هوش مصنوعی آغاز می شود. هوش مصنوعی نیز تحولات انقلابی بسیاری را در جهان ایجاد خواهد کرد. کار هوش مصنوعی نیز ایجاد سناریوهای مبتنی بر واقعیات است. این سناریوها نیز پردازش شده و به مدیران تحویل داده می شود تا مدیران بر اساس آنها تصمیم گیری کنند. به همین دلیل مدیران در دنیای امروز می توانند از طریق هوش مصنوعی تصمیمات عجیبی بگیرند. نمونه بارز آن در سوریه اتفاق افتاد همه کشورهای جهان حتی روسیه از آن شوکه شدند. در عین حال اسرائیل روی موضوع هوش مصنوعی تمرکز کرده و در این زمینه تسلط پیدا کرده است. اظهارات ترامپ در مورد پذیرش کانادا در آمریکا نیز در همین چارچوب قابل تحلیل است و همچنین یکی از همان گفته ها و تصمیماتی است که رهبران در عصر هوش مصنوعی می گیرند.
الحاق کانادا به آمریکا چه مزایایی برای ترامپ خواهد داشت؟
برخی سخنان ترامپ را جدی نگرفتند و برخی آن را شوخی دانستند. در این میان نخست وزیر کانادا که کارنامه موفقی دارد از این موضوع استقبال خواهد کرد. از نظر تاریخی کانادا همیشه در مقایسه با آمریکا احساس روستایی داشته است. به همین دلیل اگر آمریکا اعلام کند از این پس کانادا به عنوان پنجاه و یکمین ایالت آمریکا به رسمیت شناخته می شود مردم کانادا نیز از این موضوع استقبال خواهند کرد. حتی این احتمال وجود دارد که 80 درصد اکثریت مردم کانادا با پیوستن به آمریکا موافقت کنند که این احتمال کمی نیست. این وضعیت حتی در مورد گرینلند که در حال حاضر متعلق به دانمارک است نیز صدق می کند اما بین این کشور و گرینلند اقیانوسی وجود دارد و به همین دلیل احتمال پیوستن آن به آمریکا وجود دارد. حتی این احتمال وجود دارد که آمریکا این منطقه را از دانمارک خریداری کند. نتیجه این وضعیت این است که منطقه آمریکای شمالی در نهایت به آمریکا می پیوندد. در چنین شرایطی آمریکا در حال نزدیک شدن به قطب شمال است و به همین دلیل احتمال درگیری با روسیه بر سر تانک های قطب شمال وجود دارد. بر خلاف دموکرات ها که همیشه به سمت جهانی شدن گرایش دارند جمهوری خواهان و ترامپ به دنبال ایجاد یک برون گرایی عظیم آمریکایی در جهان هستند. در واقع ترامپ به جای تنش با چین به دنبال آمریکایی سازی بزرگ است. همه این اتفاقات در دنیای امروز به دلیل هوش مصنوعی رخ می دهد. هوش مصنوعی در دنیای امروز می تواند تنش هایی ایجاد کند که حتی برای انسان هم قابل تصور نیست. حتی این احتمال وجود دارد که ترامپ به دنبال الحاق تنگه پاناما و مکزیک به ایالات متحده باشد.
آمریکای بزرگی که ترامپ به دنبال آن است چه تغییراتی در معادلات جهانی ایجاد خواهد کرد؟
این سوال بیشتر نژادپرستانه است. نژادپرستی جدا از جنبه فیزیکی جنبه معنوی هم دارد. در واقع این دیدگاه بیان می کند که مسیحیان تنها نژاد سفید هستند. در چنین شرایطی مسیحیان سفیدپوست مهم هستند و مسیحیان سیاه پوست دیگر اهمیتی ندارند. در این میان هنوز مشخص نیست که مسیح چگونه از فردی با چهره ای گندمگون از خاورمیانه به یک مسیحی موتلای چشم آبی-سفید تبدیل شد؟ این نژاد سفید به خاطر مسیحیت برای خود قداست ایجاد کرده است. متاسفانه ما متوجه این مشکلات نیستیم در حالی که روز به روز در توسعه جهانی جدی تر می شود. آمریکا پس از بالا بردن خود به سراغ رقبا یا دشمنانی مانند چین و روسیه می رود. ترامپ بزرگترین حامی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا بود. هدف او تضعیف اتحادیه اروپا با این اتفاق بود که در عمل اتفاق افتاد. ترامپ در شرایط فعلی به دنبال فروپاشی اتحادیه اروپا خواهد بود و این موضوع بسیار جدی است. او حتی به دنبال فروپاشی ناتو است. به همین دلیل این احتمال وجود دارد که ترامپ دیگر هزینه ناتو را پرداخت نکند یا اعلام کند که کشورهای عضو باید هزینه های ناتو را خودشان متقبل شوند. در این شرایط است که ترامپ دیگر هزینه تنش و جنگ در خاورمیانه را نمی دهد. به همین دلیل به فروپاشی ساختارهای جهانی نزدیک شده ایم. اگر آمریکا شرایطی ایجاد کند که چین دیگر نتواند به راحتی به آمریکا صادرات داشته باشد چین نیز دچار بحران خواهد شد. این وضعیت تنها معطوف به چین نیست و کشورهایی مانند ایران که به چین نفت صادر می کنند نیز ممکن است با مشکل مواجه شوند.
*در واقع معادلات جهانی از چند قطبی بودن دوباره تک قطبی می شوند؟
بله توسعه جهانی به سمتی می رود که فاشیسم جهانی شکل بگیرد. ریشه فاشیسم جهانی نیز در نژادپرستی مذهبی نهفته است. این همان چیزی است که هیتلر در قرن بیستم به دنبال آن بود و به همین دلیل جنگ جهانی دوم را آغاز کرد. در شرایط کنونی با فروپاشی ساختارهای جهانی فاشیسمی ایجاد می شود که در کشورهای دیگر مداخله می کند. برخی نیز در صدد ایجاد مشروعیت برای این تجاوز هستند که نمونه ای از درگیری نظامی اوکراین و روسیه در سال های اخیر است. در واقع با تبدیل شدن عرفان بومی به ایدئولوژی سیاسی مواجه هستیم. این وضعیت نوعی بنیادگرایی ایجاد می کند که فاشیستی است و نتیجه آن همبستگی داخلی در داخل کشورهاست که در نهایت منجر به تهاجم کشورهای دیگر می شود. ترامپ نیز همین رویکرد را دنبال می کند و شعار «اول آمریکا» که او مطرح کرد در نهایت به نوعی بومی گرایی آمریکایی منجر خواهد شد که ممکن است در مراحل بعدی ویژگی های تهاجمی به خود بگیرد. دخالت ترکیه در سوریه نمونه دیگری از این موضوع بود که ترامپ نیز به آن اذعان کرد و به اردوغان گفت که ترکیه به سوریه حمله کرده است. نوعی فاشیسم مبتنی بر بنیادگرایی نیز در ترکیه شکل گرفته است. این فاشیسم است که به سوریه حمله می کند. این وضعیت برای ایالات متحده و کانادا نیز وجود خواهد داشت با این تفاوت که الحاق کانادا به ایالات متحده به احتمال زیاد از طریق انتخابات و همه پرسی خواهد بود.
* بازنشر مطالب سایر رسانه ها در یومیر به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع مخاطبان است.
انتهای پیام