حکمرانی فرهنگی بله، سلیقه سازی شخصیِ فرهنگی نه!

حکمرانی فرهنگی بله، سلیقه‌سازی شخصیِ فرهنگی نه!

سید عباس صالحی می گوید: باید سوء تفاهم پیرامون حسابرسی را به حداقل برسانیم.

به گزارش یومیر ضیافت شام فرهنگی و انتشاراتی و نویسندگی چهارشنبه 9 آبان ماه با حضور سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضور اهالی فرهنگ همزمان با آخرین ضیافت برگزار شد. روز هفته کتاب در هتل انگلیسی تهران.

کتاب حلقه گمشده مال امروز و فردای ماست

عبدالحسین کلانتری معاون فرهنگی ارشاد در این نشست گفت: در مدت کوتاهی که در معاونت فرهنگی حضور داشتم با مشکلاتی که وجود دارد آشنا شدیم. اگر با کمک یکدیگر فرمول بندی دقیقی داشته باشیم می توانیم با استعدادها ظرفیت ها و توانایی هایی که در کشور وجود دارد با گفت وگو بحث بسته به گذشته و تجربیات قبلی این مشکلات را حل کنیم.

وی ادامه داد: کتاب نیاز امروز جامعه ماست. تمدنی که ما استفاده می کنیم ثمره کتاب است. هر چقدر هم که به کتاب احترام بگذاریم تمدن بشری را بی حرمتی کرده ایم. کتاب حلقه گمشده امروز و فردای ماست کتاب فرصتی است برای همدلی و گفتگو؛ با خواندن کتاب افق مخاطب با افق نویسنده همسو می شود.

در نهایت گفت: کتاب حلقه مفقوده جامعه ماست باید به آن برگردیم آن را احیا کنیم.

ابراهیم کریمی رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران نیز در سخنانی درباره مطالبات اصلی اتحادیه ناشران گفت: تامین معافیت مالیاتی ناشران و کتابفروشان یک مشکل جدی است. در این زمینه در زمینه های مختلف مالیاتی اتفاق نظر وجود ندارد.

وی ادامه داد: می خواهیم نقش انجمن صنفی را به عنوان مهمترین نهاد قانونی و حرفه ای ارتقا دهیم. منطق حوزه فرهنگ گفتگو و استدلال است. در حال حاضر حوزه کتاب جلد سخت توسط سودجویان بی فرهنگ مورد تهدید و آسیب قرار گرفته است. کتاب های قاچاق کپی تقلید و… با تخفیف های بیش از حد مشکلی برای این رشته شناخته شده است.

کریمی گفت: سهمیه ارز کاغذی سال 1401 در عمل محقق نشده است. از شما می خواهم برای کمک به ناشران این سوال را پیگیری کنید. ارائه تسهیلات بانکی با هزینه مناسب نیز از دیگر الزامات ماست. و در نهایت شفافیت در خرید کتاب برای کتابخانه ها و شفافیت در حمایت از ناشران و کتابفروشان.

فریدون عموزاده خلیلی رئیس انجمن نویسندگان کودک و نوجوان نیز از جمله سخنرانان این نشست بود که در سخنانی گفت: امروز با سه شخصیت سیدعباس صالحی صحبت می کنم! نخست سیدعباس صالحی به عنوان فردی متعهد به اخلاق و شهروندی فرهیخته که همواره سعی کرده ارتباط خود را با فرهنگیان حفظ کند.

وی ادامه داد: نفر دوم سید عباس صالحی وزیر ارشاد است. من به عنوان یکی از نویسندگانی که در یک سازمان مردم نهاد فعالیت می کنم از صالحی می خواهم که مانند گذشته که تلاش می کرد به فرهنگ سازمان های مردم نهاد کمک کند این رویه را تقویت کند. اگر تجربه قبلی او موفق بود پس باید ادامه دهد.

عموزاده خلیلی افزود: مشکلات مردم قلم که هر از چند گاهی برای حل آن تلاش می شد همچنان پابرجاست مردم قلم همچنان به عنوان صنف پذیرفته نشده اند.

وی ادامه داد: نکته دوم من با سید عباس صالحی به عنوان چهره برتر نظام است. آقای صالحی نگران وضعیت جامعه و بچه ها هستم. اینکه چه تعداد دانش آموز در مدت زمان کوتاهی دست به خودکشی می زنند موضوعی نیست که بتوان آن را سهل انگاری کرد. آیا تحلیل کردیم که چرا فرهنگ و کتاب ما نمی تواند تأثیری داشته باشد؟ درهای مدرسه ما به روی کتاب بسته است.

وی ادامه داد: در کشور ما روزی نهادی به نام کانون پرورش فکری تاسیس شد که به عنوان نهادی غیررسمی برای ارتقای خلاقیت تعریف می شود. این مؤسسه را رسمیت دادیم و زیر نظر آموزش و پرورش درآوردیم و عملاً بی بهره کردیم. کانون انجمن های نویسندگان و سازمان های فرهنگی می توانند به کودکان این کشور کمک کنند تا از ادبیات و هنر بیشتر استفاده کنند.

در ادامه این نشست شاعر علی محمد مودب نیز گفت: معنا و قداست شعر در صورت حفظ قداست شاعر محفوظ می ماند اما آموزش رسمی شعر را سرچشمه فرهنگ ایرانی نمی شناسد. ما تصوری داریم که ادبیات خلاق وارد نظام آموزشی و دانشگاه ها شود.

وی ادامه داد: شعر امروز متاثر از فضای مجازی بوده و شاعر به دنبال این است که شعر در فضای مجازی چقدر لایک می گیرد. شعر در تبلیغ و تولید در فضای مجازی آسیب جدی دیده است.

باید از تجربه صنف و بدنه در سیاست گذاری و برنامه ریزی استفاده کرد

محسن پرویز که تجربه حضور در معاونت فرهنگی وزارت آموزش و پرورش را نیز دارد در سخنانی به چند نکته اشاره کرد: سعی کنیم ادبیات داستانی را تقویت کنیم. انتظار ما این است که در این زمینه قویتر از گذشته عمل کنیم. باید استعدادها را شناسایی کنیم و جاهایی را برای آنها باز کنیم.

این نویسنده ادامه داد: نکته ای که به عنوان فردی که 42 سال است در عرصه تامین فرهنگی فعالیت می کنم این است که اگرچه همه ما معتقدیم که موضوع فرهنگ مهم ترین و اساسی ترین موضوع است اما فعالیت های اقتصادی و وابستگی فرهنگی به وضوح مشخص نیست. تعریف شده است. پرداختن به این حوزه در سطح کلان یک مشکل حاشیه ای بوده است. مسائل مالی زمان و سرمایه انسانی از جمله نکات مهمی است که توسط دولت ها و بخش خصوصی مطرح می شود.

وی همچنین به موضوع «مدیریت فرهنگی» اشاره کرد و گفت: در سال 1385 که می خواستیم یارانه کاغذ را بر اساس قانون برنامه چهارم به مصرف کننده واگذار کنیم جمعی از دست اندرکاران نشر از آن دفاع کردند و کسانی هم گفتند که اگر یارانه را حذف کنید قیمت کاغذ 10 برابر می شود. مسدود کردند.

وی افزود: بر اساس تحقیقات انجام شده یارانه کاغذ را در سال اول 20 درصد جابه جا کردیم و با تورم کل کشور اعم از کمتر یا بیشتر از تورم مطابقت کردیم. چرا که تحقیق درست زیربنای این کار بود. حالا بعد از مطالعه علمی و دقیق می توانیم برنامه هایی را اجرا کنیم.

سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی آخرین سخنران این ضیافت بود. وی در سخنان خود با اشاره به اینکه این اجتماع محل دوستی است گفت: آقای عموزاده خلیلی 3 عباس صالحی را ذکر کرد. من سید عباس صالحی هستم بودم و خواهم بود. مسئولیت من زیاد شده اما امیدوارم خدا کمکم کند که شرمنده خدا و خلقش نباشم. شما به عنوان بازوان کار کمک و همکاری کنید تا بتوانیم قدمی به جلو برداریم.

وی با اشاره به تلاش های دولت شهید رئیسی از دست اندرکاران این دولت در عرصه فرهنگی قدردانی کرد.

صالحی سپس در سخنانی گفت: ما امروز نیازمند همدلی حداکثری هستیم. ما در فضای عمومی جامعه و در محیط خود و فرهنگ مکتوب خود نیازمند همدلی حداکثری هستیم اختلاف دعوا و دعوا در شرایط کنونی انقلاب و کشور اشتباه است. سعی کنیم همدلی را به حداکثر برسانیم و دلها را صاف کنیم کشور به این نیاز دارد. ما مشکلات عظیم اقتصادی فرهنگی و اجتماعی داریم که با یک جناح قابل حل نیست و همه باید مراقب یکدیگر باشیم. این می تواند در شرایط خاص به کشور کمک کند.

وی ادامه داد: مورد دوم همگرایی در درون مشترکات است. اشتراکات زیاد نیست و همگرایی روی مشترکات قابل تحقق است. اصل سوم گفتگو بر منطق و مدنیت در اختلافات و مسائل عمومی و فرهنگ به طور خاص استوار است. حداکثر همدلی همگرایی مشترک و گفت و گو مبتنی بر منطق باید در دستور کار قرار گیرد.

صالحی گفت: در خصوص اتحادیه ها باید بگویم که معتقدم اتحادیه ها واسطه بین مردم و جامعه هستند و اگر اتحادیه ها را ضعیف کنیم اشتباه است. باید توجه داشته باشیم که ما هرگز مرز بین حکومت توده ها و حکومت بر توده ها را نمی دانیم. نهادها و صنوف میانی باید خط ارتباطی بین مردم و دولت باشند. فکر می کنم باید تلاش کنیم تا به کلاس های تثبیت شده برسیم. سانوف مطمئنا می تواند به ما کمک کند. من با مشارکت به عنوان اتحادیه های کارگری میانجی در تدوین سیاست ها در حوزه اجرا از صمیم قلب معتقدم وظیفه وزارت فرهنگ برپایی نمایشگاه نیست. وقتی درگیر کارهای کوچک می شویم از کار رهبری غافل می شویم.

وی ادامه داد: در حکمرانی نیازی نیست مثل پلیس در هر جاده ای حضور داشته باشیم بلکه نکته اصلی حضور در گوشه و کنار و حاکمیت در آنجا است نه اینکه پلیس قدم به قدم در مسیر پلیس راه بیفتد! “

وی با بیان اینکه ممکن است شخصی این حرف ها را به کنار گذاشتن حکمرانی فرهنگی تعبیر کند اما اینطور نیست گفت: اگر از مبدأ تا مقصد حکومت کنید همه چیز به یکباره از بین می رود و دیگر حکمرانی فرهنگی وجود نخواهد داشت. اگر کارآفرینی تسهیل و مقررات هر سه را در یک داشته باشید همه چیز را از دست می دهید. حکمرانی در تصویر کلان مستلزم دانستن اینکه کجا باید محکم بود و کجا انعطاف پذیر بود.

وی با بیان اینکه نگاهش به صنف مشارکتی تقویت اصناف و تشکیل صنف فراگیر است تصریح کرد: در دوره قبل تلاش کردیم مسیر تشکیل انجمن بزرگ در حوزه فرهنگ و هنر را طی کنیم. اصناف می توانند بیشتر کارها را انجام دهند اما بخش هایی از حکمرانی فرهنگی وجود دارد که در آن عقب نشینی وجود ندارد. طبیعی است که مکانیسم ها به گونه ای پیش می رود که گونه ها به صورت طبیعی حرکت کرده و ظهور کنند نه در گلخانه.

سید عباس صالحی با بیان اینکه می خواهیم این احساس را ایجاد کنیم که وزارت ارشاد تسهیل گر است گفت: در جامعه نشر فضای اهل قلم فضای سختی است و بخش قابل توجهی از آنها نمی توانند زندگی کنند. از این فضا این شرایط به وجود آمده است و ما به این حوزه بیشتر خواهیم پرداخت ایده هایی هم داریم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخشی دیگر از سخنان خود با اشاره به تشکیل شورای هم افزایی برای ایجاد وحدت رویه در امور فرهنگی در وزارتخانه های فرهنگ گفت: در صورتی که پیوندها و پیوندهای فرهنگ به دنبال آن باشد. همان مسیری که تا کنون رفته است هیچ اتفاقی نخواهد افتاد.” در سخنان اهل قلم و نشاء به درستی اشاره شد که بخشی از ناکامی های ما در توسعه اقتصادی نبود ارتباط منسجم فرهنگی و اجتماعی است.

سید عباس صالحی سپس به موضوع بازنگری پرداخت و با تاکید بر اینکه تا زمانی که قانون در کشور داریم باید رعایت و رعایت شود گفت: قانون بد بهتر از بی قانونی است زیرا اختلاف اجتماعی در قانون گریزی به وجود می آید. من این را باور دارم و قبول دارم اما نمی فهمم که ما 40 سال همین کار را کرده ایم و حالا آن راه وحی منزل است.

وی ادامه داد: ما در این سال ها تغییرات اجتماعی داشته ایم و نمی فهمم چرا اصرار داریم به همین شکل به کارمان ادامه دهیم. روش های ما باید مطابق با تغییرات اجتماعی و تکنولوژی تغییر کند. البته اینجا قانون داریم و خط قرمزهایی هم وجود دارد اما با توجه به تغییرات اجتماعی می توان برای تغییر قانون کار کرد.

وی با بیان اینکه «من سید عباس صالحی بر اساس نظر شخصی حق تعویض ریل را ندارم» ادامه داد: قطعا باید در این راستا تحقیقات انجام شود. نباید قانون دهه 80 وحیانی باشد و باید فکر کنیم که تبدیل یک «و» به کاما به ارکان جمهوری اسلامی لطمه می زند. به همین دلیل است که قانونگذاران در قوانین تغییراتی ایجاد می کنند اما چرا در این سال ها بازنگری و قانون کتاب کمی تغییر نکرده است در حالی که تحولات اجتماعی زیادی داشتیم؟ ما هنوز 30 سال پیش در حال حرکت هستیم در حالی که باید تلاش کنیم و «اصلاح قانون» یکی از خواسته های ماست.

وزیر فرهنگ همچنین به بحث سلیقه ای در بازنگری اشاره کرد و گفت: دوستان باید احتیاط را خط قرمز دانست و در سایر موارد از احتیاط پرهیز کرد. اولین اصل حقوق شهروندی باید حقوق ناشر باشد و ما حق نداریم حقوق شهروندی را نادیده بگیریم.

سید عباس صالحی در پایان تاکید کرد: حکمرانی فرهنگی بله است؛ اما سلیقه فرهنگی نه. سلیقه شخصی و دید از بالا به پایین کار را دشوارتر می کند.

مریم جدالی مدیرعامل انجمن فرهنگی هنری بانوان ناشران سعید جلالی رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان آذربایجان شرقی فاطمه راکعی محمدرضا توکل صدیق پیشکسوت از انتشارات میثم نیلی مدیرعامل انجمن ناشران انقلاب از جمله این مراسم بودند. سخنرانان دیگر

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا